Meghökkentő lénygyűjtemény - Ötletek

 

 > Főoldal

> A program időbeosztása

> Könyvtárosoknak

> Ötletek

 

Olvasmánylista:

 

 

1. Sárkányos könyvcsomag
Képzeld el a településed sárkányát! Hogy néz ki, hol lakik, mik a szokásai? Segíti az embereket vagy nagy pusztítás visz véghez? Alkosd meg valamilyen formában: rajzold le, gyurmázd vagy hajtogasd meg, készítsd el újrahasznosított anyagokból!

 

2. Pegazusos könyvcsomag
Képzeld el a településed pegazusát vagy unikornisát! Hogy néz ki, hol lakik, mik a szokásai? Tud-e repülni, segíti az embereket vagy elbújik? Mivel lehet előcsalogatni? Alkosd meg valamilyen formában: rajzold le, gyurmázd vagy hajtogasd meg, készítsd el újrahasznosított anyagokból!

Milyen csodálatos lovakat ismertek még? Plusz olvasnivaló:

 

3. Manós könyvcsomag
Képzeld el a településed manóját! Hogy néz ki, hol lakik, mik a szokásai? Segíti az embereket vagy borsot tör az orruk alá? Növényhez, kőhöz, apró állathoz hasonlít inkább? Mivel lehet előcsalogatni? Alkosd meg valamilyen formában: rajzold le, gyurmázd vagy hajtogasd meg, készítsd el újrahasznosított anyagokból! Milyen manókat ismertek még? Meséljetek róluk egymásnak, és ha tehetitek, olvassátok el együtt a történeteiket!


Ábrázolások:

A Voynich-kézirat

A Voynich-kézirat az egyik leghíresebb engima-könyv, amely a mai napig őrzi titkát. A legújabb kutatások szerint a XV. század első felében írták, szerzője ismeretlen. Az írásjelek melyekkel íródott egyetlen ismert nyelv karakterkészletére sem hasonlítanak, tartalmára csupán a benne található rajzok alapján lehet tippelni. Kalandos története során többen próbálkoztak a megfejtésével – köztük a második világháború veterán kódfejtői is, de a későbbi években még szuperszámítógép segítségét is igénybe vették –, sikertelenül. A feltételezések szerint a kézirat a korabeli tudományok és áltudományok ismereteit gyűjti össze, valamiféle misztikus világkép bemutatására. A mű nagyjából hat különálló részre bontható, melyek a képek alapján egy-egy tudománytant – például biológia, herbalizmus, kozmológia – mutatnak be. Az eredeti kézirat számos kézben megfordult, jelenleg a New Haven-i Yale Egyetem tulajdonában van.

 

A Borbonicus-kódex

A Borbonicus-kódex nevű tekercs egyike a kevés máig fennmaradt eredeti azték nyelvű írásoknak. A XVI. század elején íródott, a feltételezések szerint alig pár évvel a spanyolok érkezése és az Azték Birodalom pusztulása előtt. Az azték nyelv hieroglif – képírásos – írásrendszert használt, így ez a mű is rendkívül színes és számos részletekben gazdag képet tartalmaz, de a későbbiekben (néhány teória szerint keletkezésekor) spanyol nyelvű feliratokkal is kiegészítették. A tekercs tartalma három főbb részre osztható: az első egy jós kalendárium, melyet a papság használt. A második az Aztékok történetét írja le a civilizáció által használt naptár 52 éves nagy kör elnevezésű ciklusaiban. A harmadik pedig a papság által használt rituálékat és ceremóniákat ismerteti.

 

 

 

A Codex Seraphinianus

A Seraphinianus-kódex jóval újabb keletkezésű az előbbi két műnél, és alkotóját is pontosan ismerjük: 1976 és 1978 között írta (és rajzolta) Luigi Serafini olasz művész. Témáját tekintve talán művészeti albumnak lehetne nevezni, de emellett bőven tartalmaz szöveges részeket, amik egy nem ismert – valószínűleg kitalált – nyelven íródtak. A könyvben található képek egy fantasztikus, kissé bizarrnak nevezhető világ növényeit, állatait és az ott élő emberek mindennapjait mutatják be. A szerző állítása szerint azt az élményt akarta megismertetni olvasóival, amit egy olvasni nem tudó gyermek érez egy könyv kézbevételekor. Az erősebb képzelőerővel megáldottak szerint viszont Serafini egy másik dimenzióban látottakat örökítette meg.


 

 


További ajánlott történetek: