Hát ezek meg honnan jöttek? - Meghökkentő lénygyűjtemény

meghökkentő lénygyűjtemény

 

Felhívás a Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer könyvtárosainak, településeinek!

 

> Főoldal

> A program időbeosztása

> Könyvtárosoknak

> Ötletek

A program témája:

A különböző népek mítoszai, meséi rengetegféle képzelt lényt említenek. Ezek között sok olyan van, ami tényleg létező élőlények (növények és állatok) keveréke. A sárkányok hasonlíthatnak a gyíkokhoz és oroszlánokhoz is, a manók szinte növénynek látszó apró emberek, a pegazus és az unikornis szárnyas, illetve szarvas ló, a griff madár és oroszlán keveréke... és még sorolhatnánk.

Ismerjük meg ezeket a történeteket, és alkossuk meg saját lényeinket!

Az alkotáshoz inspirációul Kurta Niké és Laboda Kornél színművészek rendhagyó irodalomórája és Véninger Péter képzőművész alkotásai szolgálnak.

Célcsoport: 10-14 éves diákok

Minimális létszám településenként: 8 fő

Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 28.

A jelentkezéseket a bkszr@csgyk.hu címen várjuk.

A program célja:

Olyan kreatív foglalkozásokat szeretnénk megvalósítani a települések könyvtárosainak segítségével, ahol a résztvevők a mesék, mítoszok lényei alapján saját, továbbgondolt lényeket alkotnak, elképzelik, hogy a saját lakókörnyezetükben milyen mágikus lények élhetnek.

Ehhez segítségül 3 témában adunk összeválogatott könyvcsomagokat, ezek feldolgozása után nyílik lehetőség a kézműveskedésre, alkotásra.

lénygyűjtemény plakát 1

     Plakát letöltése >>                                                                        Plakát letöltése >>

Milyen lényekre lehet számítani?
Egy rendhagyó irodalomóra keretében erre is fény derül a nyitóalkalom során!

 

Képzelt lények karneválja
Kurta Niké és Laboda Kornél előadása

Irodalmi műhelyfoglalkozás, elsősorban az ifjúsági korosztály számára, melynek alapjául Jorge Luis Borges műve, a Képzelt Lények Könyve szolgál. Különös alakok, fantasztikus figurák a Biblia, a görög-római és germán mitológia, a keleti kultúrák, a magyar mesék és mítoszok világából. Idézetek és hivatkozások hangzanak el Ovidius, Dante, Poe, vagy Kafka műveiből, álombeli, égi, földi és vízi lényekről: nimfákról, trollokról, a Gólemről, a hárpiákról, a griffmadárról, kentaurról, kiméráról, szfinxről, a valkűrökről és a Hétszűnyű Kapanyányimonyókról. Az interaktív foglalkozás végén egy kiválasztott teremtményt együtt rajzolnak le a résztvevők.

Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósul meg.

Véninger Péter meghökkentő lénygyűjteménye

A programhoz az ötletet Véninger Péter keveréklényei adták. A nyitóeseményen ő mesél majd arról, mi alapján kezd el foglalkozni egy-egy lénnyel, és bemutat egy nagyon különleges, múlt századi expedícióról szóló történetet is!

A program végén, a záróeseményen a baranyai képzelt lények Véninger Péter tárgyai mellett kerülnek bemutatásra egy kiállítás keretében.