Programok

A Csorba Győző Könyvtáron keresztül a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez tartozó települési könyvtáraknak lehetőségük van könyvtári program igénylésére.

2023-ban minden település 1 db programot igényelhet az alábbi listáról.

Határidők:
  • már lehet programokat igényelni;
  • szeptember 15-ig várjuk a programkéréseket egész évre, tehát a decemberi igényeket is eddig kell leadni;
  • december 11-ig lehet megvalósítani a programokat.

A programlista folyamatosan frissül, egész évben kerülhenek fel új programok a kínálatba.

A programválasztásról:
  • Ezen az oldalon a Ctrl + F billentyűkombináció segítségével lehet keresni a találatok között.
  • A választott programot a tervezett időpont előtt legalább egy hónappal kell kérni az alábbi elérhetőségeken:

Gyakran ismételt kérdések

E-mail: bkszr@csgyk.hu
Telefon: 30/ 3452677

A programigényeket a referenseknek, vagy bkszr@csgyk.hu lehet beküldeni.

A programok célcsoportját megjelöljük jelen programsoroló szövegében minden programelem után.

Ha az előadó elvállalja az előadást, az előadó és a település kölcsönösen megkapják egymás elérhetőségét.

Legalább háromszor:
1. 30 nappal az előadás előtt, amikor a kérés leadása után megtörténik az első kapcsolatfelvétel és egyeztetnek a résztvevők életkoráról, létszámáról, a pontos helyszínről, időpontról és technikai igényekről.
2. Nagyjából egy héttel az előadás előtt, hogy az előző megbeszélés óta történt-e változás.
3. Az előadás előtti napon újra tisztázni a kezdési időpontot, helyszínt.
+1. Az előadás napján az úton lévő, érkező előadóval egyeztetés.

Amennyiben az első egyeztetés során kiderül, hogy a kért program mégsem megfelelő, másik program választható helyette. A változást jelezni kell a bkszr@csgyk.hu címen!

A Csorba Győző Könyvtár csak a 2022. december 11-ig megtartott programokat támogatja, így BKSZR forrásból közvetlenül az ünnepek előtti program megvalósítására nincs lehetőség.

Igen, ezeken felül a települési szolgáltató hely csatlakozhat a Csorba Győző Könyvtár által szervezett rendezvénysorozatokhoz, országos könyvtár- és olvasásnépszerűsítő játékokhoz (Országos Könyvtári Napok, totó, kvíz, egyéb pályázati felhívások, stb).
A 2023-as programlista alább olvasható
KönyvtárMozi
A KönyvtárMozi egy a KSZR (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) tagkönyvtárai számára nyújtott könyvtári szolgáltatás, amely 2015 októberében indult az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Kecskemétfilm Kft. kezdeményezésére, számos együttműködő partner támogatásával. Az alábbi tematikába tartozó filmekhez tudunk foglalkozásvezetőt, "mozigépészt" biztosítani: játékfilm, dokumentumfilm,portréfilm, tévéjáték, tévéfilm, sorozatok.
A filmek listája elérhető a konyvtarmozi.hu oldalon.
Kedvcsináló és ünnepekhez kötött ajánló itt olvasható.
KönyvtárMozi foglalkozásból az év során több is választható!
Csorba100 emlékkiállítás
100 éve született Csorba Győző Baumgarten-, József Attila és Kossuth-díjas költő, műfordító, szerkesztő. Az évforduló alkalmából készült kiállítást összeállította: Drinóczi Ildikó, a Csorba Győző Könyvtár tájékoztató könyvtárosa. A kiállítás arculatát tervezte: Nagy-Tószegi Bálint. A képanyag a Csorba-hagyatékból származik.
A kiállítás bármikor kérhető, nem számít bele az év során kérhető 1 programba!
Régészet madártávlatból
A Pécsi Légirégészeti Téka és a Csorba Győző Könyvtár vándorkiállítása. A légirégészet, bár nagyon fontos és igen látványos eredményeket mutathat fel, a nagyközönség előtt kevéssé ismert kutatási módszert jelent. Már az elnevezés is furán hangozhat: hogyan volna lehetséges régészeti kutatás a levegőből? A talaj - csak madártávlatból észlelhető - elszíneződései, a növényzet jellegzetességei, a fény-árnyék viszonyok pontosan mutatják egy-egy mélyen a felszín alatt rejtőző épületmaradvány, útszakasz, vagy éppen sírhant helyét. A kiállítás bemutatja a légirégészet módszertanát, hazánkban is több évtizedre visszanyúló múltját, és áttekintést ad a Pécsi Tudományegyetemen működő műhely, a Légirégészeti Téka tevékenységéről. A nagyközönség ritkán látható, különleges perspektívából és sajátos technikával készült felvételeken segítségével kaphat képet a legfontosabb dél-dunántúli lelőhelyek kutatásáról.
A kiállítás bármikor kérhető, nem számít bele az év során kérhető 1 programba! Technikai igény: 10 db 70x90 cm méretű tabló kiállításához szükséges felület
Az állatok és a zene
Vidám gyermekprogram a Csorba Győző Könyvtár Zeneműtárának jóvoltából.
A foglalkozást vezeti: Papp Veronika

Technikai igények: 12m2 alapterület

Az alábbi olvasmányokat ajánljuk: állatos gyermekkönyvek; Bíró Eszter: Állati ABC

6-8 éves korcsoportLétszám: max. 8 főInteraktív ismeretterjesztő foglalkozásIdőtartam: 50 perc
Alkossunk együtt! Varázsoljuk újjá! - kézműves foglalkozás az újrahasznosítás jegyében
Kézügyességet, koncentrációt, kreativitást fejlesztő játék, aminek csak a fantáziánk szab határt, esetleg az olló. Ezen a zöld-kézműves foglalkozáson mindenféle háztartási hulladékból készítünk lényeket, tárgyakat, együtt alkottunk a gyerekekkel. Figurákat, állatokat, karácsonykor Mikulást, angyalt, krampuszt, hangszert: csörgőt, stb. A foglalkozás lehet tematikus, de az is megeshet, hogy a gyerekekkel együtt találjuk ki, mi legyen a nap témája. Ami szükséges hozzá: létszámtól függően asztal, szék/pad.
Óvodás, iskolás korcsoportLétszám: max. 10-12 főKézműves foglalkozásIdőtartam: 40 perc - 1 óra
Dzsenga Dzsem
Két csapat, egy játékmester, 150-nél is több kérdés, többféle játékmód. Az óriás torony felépítése után, a 2x4-5 fős csapatok körönként kapnak egy-egy furfangos kérdést különböző témákból. Jó válasz esetén leszedhetnek egy-egy elemet a toronyból. Az veszít, akinél összedől a torony. A játékmester különböző módokon avatkozhat közbe a játékba (pl. kijelölheti, hogy kivel együtt kell kihúznod és felraknod a torony tetejére az elemet), így még izgalmasabbá és mókásabbá válik a versengés! A játék amellett, hogy új ismeretek is közvetít, fejleszti a koncentrációt és az együttműködési képességet is.
Feltételek: A játék ideális az alsós/felsős korosztály számára, de élvezetes lehet felnőttek számára is. Ideális létszám: 2x4-5 fő
Időtartam: kb. 20-30 perc/játék, visszavágóval (naná!): 1 óra.
A foglalkozást vezeti: Csobán László
Érzelmi intelligencia fejlesztő foglalkozások óvodásoknak és kisiskolásoknak
A népmesék, szerepjátékok és fantáziajátékok köré épülő élmények hatására a gyerekek tehetsége fokozatosan bontakozhat ki, önbizalmuk egyre erősebbé válik. A középpontban a gondolkodás és a kreativitás fejlesztése, valamint az együttérző képesség elmélyítése áll.
A foglalkozást vezeti: Milánkovics-Steiner Kitti

A programhoz a következő olvasmányokat ajánljuk:
- téma szerint: Varázsjátékok-sorozat
- téma szerint:konkrét szerző, cím:

  • Diederichs, Gilles Érzelmi intelligencia : 35 játék gyermekünk fejlődéséhez : [3-10 éves korosztálynak]
  • Diederichs, Gilles Játékos koncentráció : 35 figyelemfejlesztő játék gyermekeknek : [3-10 éves korosztálynak]
  • Diederichs, Gilles Játékos relaxáció : 35 lazító játék gyermekeknek : [3-10 éves korosztálynak]

Főbb hatások:
Fejlődik a kitartás, a kreatív problémamegoldó képesség.
Javul a koncentráció, az emlékezet.
A képzelőerő könnyebb alkalmazása a mindennapi nehézségek megoldásában.
Kialakul az összefüggések meglátásának képessége.
Elmélyül a másokhoz való kapcsolódás, a másik ember elfogadásának képessége.
Fejlődik az énkép, az önismeret és az önértékelés.
Egészséges személyiségfejlődés támogatása.
Erősödik az összetartozás érzése, az együttműködési készség, az empátia.
Óvodás, iskolás korosztályInteraktív kézműves, ismeretterjesztő foglalkozásIdőtartam: igény szerint 30 perc - 1 óraLétszám: max. 10 fő
Kibeszél-Ő
Ez a program fiatal felnőtteknek szól: játékok segítségével közelítünk olyan témákhoz, amikre a mindennapok során kevésbé figyelünk. A foglalkozás célja az is, hogy a jelen lévő ismerőseinket új oldalról ismerjük meg, az ismeretlenekkel pedig megismerkedjünk. A játékmesterek "megkavarhatják a kártyákat", és eldönthetik, hogy a résztvevők közös célért dolgozzanak, vagy egymással versengjenek. A programra várunk klubokat, baráti társaságokat, de akár olyan embereket is, akik még ismeretlenek egymás számára.
Fiatal felnőtt korosztályIdőtartam: 1,5 óraLétszám: max. 12 fő
Mohácsiak a múzeumügy szolgálatában a dualizmus korszakában
Az előadás arra törekszik, hogy bemutassa, hogy a regionális múzeumok kialakulása előtt Mohács neve milyen minőségben jelenik meg a régészeti leleteket illetően, illetve milyen jelentőséghez jutott a formálódó Pécs-Baranyai Múzeumegyesületben. Szó esik a helyi, sőt megyei múzeum hiányában az előkerült régészeti leletek sorsáról, így néhány válogatott, Mohács térségéből előkerült régészeti leletét, illetve azok sorsát áttekintve taglaljuk a levéltári, adattári, illetve sajtóforrásokkal alátámasztható, mohácsi régiséggyűjtés dualizmuskori fázisát. Az egyesületi mozgalom hívó szava Mohácsra is elér, s nem is akármilyen mértékben, a régiségek védelme, a történeti múlt megőrzésére, gondozására hivatott regionális múzeumügy értő fülekre és nyitott szívekre talált, melyről ma is érdemes lehet megemlékeznünk.

Technikai igények: laptop, projektor
A foglalkozást vezeti: Wéber Adrienn
Felnőtt, idős korcsoportLétszám: 50-70 főIsmeretterjesztő előadásIdőtartam: 1 óra
A reformáció bölcsője
Bár 1543, majd 1566 után Baranya egésze török uralom alá került, a Királysággal és Erdéllyel továbbra is fennmaradtak a térség kulturális kapcsolatai. Baranya nemcsak befogadott nagyon fontos szellemi impulzusokat, így mindenekelőtt az unitárizmus tanításait, hanem „kibocsátóként” is részt vett a művelődési folyamatokban. A vidékről számos diák került erdélyi és partiumi kollégiumokba, hogy később vezető értelmiségiként vegyenek részt a református egyházi és hitéletben. Nem lehet véletlen, hogy az erdélyi fejedelmek különös figyelemben részesítették, könyvekkel és kegytárgyakkal támogatták a baranyai gyülekezeteket. A magyarázat talán az lehet, hogy vidékünket különleges nimbusz övezte: Baranyát, lévén az első magyar protestáns lelkészek szülőföldje, a reformáció bölcsőjeként tartották számon.

A programhoz a következő olvasmányokat ajánljuk: ·ÁCS Marianna – KRÁNICZ Gábor – SZALAI Gábor – VARGA Szabolcs: Reformátusok Baranyában. Scriptura Kiadó, Pécs, 2017.
·ERDŐS Zoltán (szerk.): A baranyai reformáció történetei. Csorba Győző Könyvtár, Pécs, 2019.
·ESZE Tamás: Kolozsvári könyvek Baranyában. In: Acta Historiae Litterarum Hungaricarum, X-XI. Szeged, 1971. 137-147.

Ifjúsági, felnőtt, idős korcsoportElőadásIdőtartam: kb. 30 perc
Retro könnyűzenei szabadulószoba
Szállj fel a 60-as, 70-es, 80-as évek zenevonatára!
Szeretnéd megtudni, hogy milyen zenére buliztak szüleid, nagyszüleid? Tőlünk belépőjegyet kapsz egy ilyen partira és megtudhatod, hogy akkoriban mi számított menő dolognak. A játékra legfeljebb 6 fős csapatokat várunk! A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésre!

Technikai igények: számítógép, internetelérés
A foglalkozást vezeti: Molnár Ferenc Tamás

Az alábbi olvasmányokat ajánljuk:
Balázs Fecó: Évszakok ⦁ Csatári Bence: Nekem írod a dalt ⦁ Csatári Bence: Azok a régi csibészek ⦁ Havas Henrik: Benkő Laci ⦁ Koós János: Koós kapitány képtelen képes könyve ⦁ Máté Pál: Máté Péter ⦁ Presser Gábor: Presser könyve 1-2 ⦁ Poós Zoltán: Táskarádió ⦁ Stumpf András: Szörényi

Ifjúsági, felnőtt, idős korcsoportIdőtartam: 45 percLétszám: szabadulószobában max. 6 fő/csoportInteraktív ismeretterjesztő foglalkozás, kiállítás
Számítógép- és internethasználati tanfolyam – Belépő szint
A tanfolyam célja a résztvevők számára biztosítani mindazt a tudásanyagot, amely szükséges a számítástechnikai és infokommunikációs eszközök, illetve az internet s az internet segítségével igénybe vehető alapvető alkalmazások megismeréséhez és mindennapos használatához. A tanfolyamot sikeresen elvégző résztvevők otthonosan és biztonságosan fognak tudni boldogulni a 21. századi infokommunikációs környezetben található eszközök és alkalmazások világában.
A foglalkozást vezeti: Csobán László és Nagy László

Feltételek: Az igénylő település köteles biztosítani a tanfolyamon előadást tartó oktató számára 1 db személyi számítógépet a szükséges perifériákkal – billentyűzet, egér, kijelző, nyomtató, webkamera - és szoftverekkel – Windows 10 OS, Microsoft Word, Paint, Képmetsző - együtt, 1 db notebookot, illetve a kivetítés lehetőségét biztosítandó 1 db vetítő vásznat és projektort. A tanfolyamon részt vevők tekintetében elvárás alapszintű írás – és olvasás készség. Továbbá javasolt minden résztvevőnek – amennyiben rendelkezik vele – a saját notebookját is elhoznia az órákra.
Részletes tematika: A tanfolyam időtartama 3, egyenként 1,5 órás előadásból áll, 2x10 perces szünetekkel beiktatva. Az előadások mindegyike egy központi témát érint, melyek a következők, egyes alkalmakra lebontva:
1. alkalom: Bevezetés a számítógépek világába – de semmi lázadás! A személyi számítógépek részeinek és különböző funkcióinak bemutatása, egyelőre még magának a gépnek a használata nélkül. Annak feltérképezése, ki milyen tapasztalatokkal rendelkezik e téren, milyen eszközökkel rendelkezik. Ezután a különböző perifériák – mint egér, billentyűzet, monitor, webkamera, nyomtató – részletes bemutatása, használatukkal kapcsolatos alapszintű javaslatok, ismeretek átadása. Az óra végén egy, a személyi számítógépeket s főbb részeit, funkcióit bemutató vizuális segédletek szétosztása.
2. alkalom: Nyomd meg a gombot! – a számítógépek bekapcsolásának és kikapcsolásának, illetve mindkét folyamat részleteinek bemutatása, majd pedig arra ösztönözni a résztvevőket, hogy ők is tegyék próbára magukat, ismerkedjenek meg a folyamatokkal első kézből. Bekapcsolás után az alapszintű műveletek, mint az egér és billentyűzet használat, illetve a különböző objektumok – ikon, egérmutató, mappa, tálca, menü, start, ablak, fájl – bemutatása, megismertetése. Ezt követően mappakezelési és ablakkezelési, illetve mentéssel, megnyitással, másolással, kivágással és bezárással kapcsolatos ismeretek átadása.
3. alkalom: Írok, törlök, formázok – álljunk meg egy SZÓra! Microsoft Word szövegszerkesztői program bemutatása. Megnyitástól a szerkesztésen és a billentyűkombinációkon, menükön keresztül egészen a mentésig elméleti és gyakorlati tippek, tanácsok nyújtása, mindeközben interaktív segítségnyújtás a lemaradóknak. A célfeladat egy egyénileg, de minden alapszintű formázással szerkesztett, adott terjedelmű törzsszöveg létrehozása kép beszúrással, majd ennek elmentése és elnevezése a tanuló számítógép asztalán.
Felnőtt korosztályIsmeretterjesztő foglalkozásIdőtartam: 1,5 óra/alkalomLétszám: max. 10 fő
Számítógép- és internethasználati tanfolyam – Haladó szint
A tanfolyam célja a résztvevők számára biztosítani mindazt a tudásanyagot, amely szükséges a számítástechnikai és infokommunikációs eszközök, illetve az internet s az internet segítségével igénybe vehető alapvető alkalmazások megismeréséhez és mindennapos használatához. A tanfolyamot sikeresen elvégző résztvevők otthonosan és biztonságosan fognak tudni boldogulni a 21. századi infokommunikációs környezetben található eszközök és alkalmazások világában.
A foglalkozást vezeti: Csobán László és Nagy László

Feltételek: Az igénylő település köteles biztosítani a tanfolyamon előadást tartó oktató számára 1 db személyi számítógépet a szükséges perifériákkal – billentyűzet, egér, kijelző, nyomtató, webkamera - és szoftverekkel – Windows 10 OS, Microsoft Word, Paint, Képmetsző - együtt, 1 db notebookot, illetve a kivetítés lehetőségét biztosítandó 1 db vetítő vásznat és projektort. A tanfolyamon részt vevők tekintetében elvárás alapszintű írás – és olvasás készség. Továbbá javasolt minden résztvevőnek – amennyiben rendelkezik vele – a saját notebookját is elhoznia az órákra.
Részletes tematika: A tanfolyam időtartama 3, egyenként 1,5 órás előadásból áll, 2x10 perces szünetekkel beiktatva. Az előadások mindegyike egy központi témát érint, melyek a következők, egyes alkalmakra lebontva:
1. alkalom: Én és az internet –belépek, kilépek, de figyelek! A résztvevők megismertetése az internet és a hálózat fogalmával, kis történeti áttekintést követően pedig a részletek kitárgyalása, az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolása. A különböző online használható alkalmazások és weboldalak bemutatása – pl.: Facebook, Google, híroldalak – majd a résztvevőknek segítségnyújtás mindezek önálló használatában. A regisztráció, belépés és a jelszó, mint fogalmak megismertetése, gyakorlati használatuk elsajátításában való segédkezés. E-mail fiókokkal kapcsolatos tudásanyag átadása – csatolmány, válaszadás, továbbítás, küldés. (Ehhez én gmailt használnék leginkább, legfelhasználóbarátabb és legegyszerűbben megjegyezhető ikon, felület stb. – szerk.)
2. alkalom: Képek és rajzok – mert még ezt is lehet a gépen! Az alapvető rajzoló és képszerkesztő programok bemutatása, használatuk megtanítása a résztvevők számára. A képek manipulálásának, mentésének, csatolásának és küldési módjainak alapszintű elsajátítása (Nem AP nyilván, hanem Paint, Paint 3D, Képmetsző stb… szerk.)
3. alkalom: Az utolsó szó jogán….oszd meg, de Te is uralkodj! Az eddig tanultak érintőleges átismétlése, igény esetén helybeni gyakorlati segítségnyújtás a résztvevők számára. Záró témaként a biztonságos és felelősségteljes online kommunikáció és eikett, viselkedés bemutatása, a figyelem felhívása a lehetséges veszélyekre – scammerek, spammerek, vírusok stb. – majd a közösségi médiáról és annak hasznos illetve kevéssé hasznos, vagy kockázatos funkcióiról egy hosszabb hangvételű elméleti anyagrész átadása – megosztás, komment, like, továbbítás, feliratkozás.
Felnőtt korosztályIsmeretterjesztő foglalkozásIdőtartam: 1,5 óra/alkalomLétszám: max. 10 fő
Zenei kvíz
Egy több kérdésből álló, feleletválasztós totó, amely interaktív módon teszteli zenei tudásukat s közben remek csapatépítő és szórakoztató jelleggel is bír. 2-3 fős csapatok, igény szerint akár egymással egyidőben versenyezve, buszon vagy más településen.
Programfelelős: Papp Veronika, Molnár Ferenc és Nagy László (CSGYK)
Ifjúsági, felnőtt, idős korcsoportIdőtartam: kb. 50 perc - a csapatok képességeitől függően ez változhatLétszám: szabadulószobában 2-3 fő/csoportInteraktív játék