Könyvmolyok online

Manapság rengeteg új könyv jelenik meg a piacon, ezért nem egyszerű lépést tartani a friss könyvekkel akár egyetlen kiadó kínálatában vagy egyetlen zsáneren belül sem. Érdemes megismerkedni a moly.hu közösségi oldallal, ahol jelenleg 300.000-nél is több tag véleményét ismerhetjük meg könyvekkel kapcsolatban.

A Molynak mostanra rengeteg funkciója van, a legfontosabbak talán a következők:
• Írhatsz értékeléseket, és böngészheted mások értékeléseit is, így könnyen tudsz jó olvasmányt találni a könyvtárad és az olvasók számára.
• Írhatsz akár magánjellegű, akár ismeretterjesztő bejegyzéseket, és olvashatod másokét is.
• Feliratkozhatsz más tagok tevékenységére (figyelés), így a számodra érdekes emberek, írók, kiadók tartalmait könnyen nyomon tudod követni.
• A tagok által feltöltött, és önkéntes szerkesztők által is gondozott óriási adatbázis könnyen kereshető, és olyan információk is vannak benne, amik máshol csak elszórva (vagy egyáltalán nem) találhatóak meg.
• Feltölthetsz új könyveket is, például ha a településed kiadott egy településtörténeti munkát, a kiadási információk, a fülszöveg és a borítókép birtokában létrehozhatsz neki egy saját adatlapot.

Értékelések
Könyveket értékelni csillagokkal is lehet a moly.hu felületén (max. 5 csillag), emellett szöveges véleményt is lehet írni az olvasmányokról. A könyv címe mellett a csillagok alapján egyszázalékos értéket olvashatunk, például A Pál utcai fiúkat 1678 ember értékelte 5 csillagra, mások kevesebbre, ebből adódóan a könyv átlagos népszerűsége 88%, ami nagyon szép arány. A könyv adatlapján lefelé görgetve el lehet olvasni a tagok szöveges értékeléseit, sőt még a kedvenc idézeteiket is.
Példa: https://moly.hu/konyvek/molnar-ferenc-a-pal-utcai-fiuk

Címkék
Gyerekkönyv? Ifjúsági? Női vagy férfi főszereplő? Milyen korban játszódik? Romantikus? A könyv fülszövege alapján valamikor nem derül ki minden részlet, amire kíváncsiak lennénk a könyv olvasása előtt. Ebben segítenek a címkék, amiket szintén megtalálunk a könyvek adatlapjain, így segítve pontosabb képet alkotni a könyv tartalmáról. Sőt, ezekre rá is lehet kattintani, úgyhogy ha a kedvenc könyvünkhöz hasonló olvasmányokat keresünk, a címkék nagy segítségünkre lehetnek!
https://moly.hu/cimkek

Életkori ajánlás
Az ifjúsági és gyerekkönyvek kapcsán örök dilemma, hogy hány éveseknek „való”, mikor érdemes a gyerekek kezébe adni egy-egy történetet. A címkék mellett a Moly kiemelten segít nekünk a döntésben: a könyvek adatlapján a fülszöveg alatt megtalálhatjuk az életkor szerinti ajánlást, ami lehet a kiadó vagy pedig a tagok ajánlása.
Példa: a Harry Potter és a Titkok Kamrája a Moly tagjainak ajánlása szerint 11 éves kor felettieknek való, és a kapcsolódó olvasmányok ajánlása itt sem marad el, hiszen egy kattintás után megnézhetjük az összes könyvet, amit ennek a korosztálynak ajánlanak a tagok.
https://moly.hu/konyvek/j-k-rowling-harry-potter-es-a-titkok-kamraja

Sorozatok
Ha nehéz kiigazodni azon, hogy egy könyv sorozat része-e egyáltalán, és ha igen, akkor annak hányadik része, a könyv adatlapját érdemes szemügyre vennünk. A könyv címe mellett zárójelben olvashatjuk a sorozat címét, amibe tartozik (ha van ilyen), valamint azt is, hogy a sorozat hányadik része a könyv.
Példa: https://moly.hu/sorozatok/a-szent-johanna-gimi

Friss megjelenések
Fel lehet iratkozni a kiadók, könyvesboltok hírleveleire is, azonban ezt kikerülve a Molyon is le tudjuk kérni a legfrissebb könyvek listáját. A friss megjelenéseket is egyből lehet szűrni ajánlott életkor vagy címkék szerint, ha például csak a 13-16 éveseknek szóló friss, magyar nyelvű könyvek érdekelnek minket.
https://moly.hu/konyvek/friss-megjelenesek

Alkotói és kiadói adatlapok
Nemcsak a könyveknek, hanem az íróknak is jár adatlap a moly.hu felületén. Itt megnézhetjük az összes megjelent művüket, akár azokat is, amik még nem jelentek meg ma-
gyarul. A kiadók is helyet kapnak az oldalon, úgyhogy a kedvenceink legújabb kiadványairól is tájékozódhatunk, de némelyik kiadó aktívan kommunikál a közönségével is a Moly felületén. Tőlük akár kérdezni is lehet a terveikkel kapcsolatban, vissza lehet jelezni nekik a borítókról, a legjobban várt sorozatokról.

Merítés
A Merítés a legjobb molyos tartalmakat gyűjti össze havonta. A megjelenő rovatok témáiban elmerülve többek közt ezeket találjuk: a hónap magyar és külföldi írója, mai
világirodalmi széppróza, válogatás a klasszikus világirodalomhoz kapcsolódó tartalmakból, MolyMazsolázó: mazsolázzunk a gyermek- és ifjúsági irodalomból!, az iskolai
kötelező és ajánlott olvasmányokról ifjú és véndiákoknak, sportrovat, Fantasy, sci-fi, MolyComics: fókuszban a képregények, bűnügyi rovat, MolyRettegő: a horrorirodalom legjava, sikerkönyvek, tematikus válogatás a young adult vagy történelmi tárgyú irodalomból, ZÖLD-ség: környezetvédelem Moly módra.

Ha egy olvasó egy olyan könyvről érdeklődik, amit még nem olvastál, a molyos adatlap alapján nagy valószínűséggel megfelelő ajánlást tudsz adni. A cikkben bemutatott lehetőségeken kívül a Moly még számtalan funkcióval bír: események, olvasási kihívások, ajándékozások, enciklopédia, saját polcok összeállítása... Érdemes felfedezni a felületet és megtalálni a számodra leghasznosabb funkciókat. A moly.hu oldal akár regisztráció nélkül is használható, de ingyenes regisztrációt követően több lehetőség érhető el.
Könyvtárként regisztrálva megadhatjuk az elérhetőségeinket, karcok (bejegyzések) formájában hírt adhatunk a könyvtári szolgáltatásokról, programokról, az újdonságokról, kikérhetjük az olvasók véleményét, tematikus polcokon állíthatunk össze könyvajánlókat, ily módon egy kifejezetten könyves közegben szerezhetünk újabb ismeretségeket.
Az induláshoz szívesen nyújtunk segítséget az érdeklődőknek a bkszr@csgyk.hu címen.

Írta: Németh Luca