Keresés a katalógusban

Keresés az elektronikus katalógusban (OPAC) otthonról

Könyvtárbuszos olvasók részére >>

Szolgáltató helyek olvasói részére>>


Könyvtárbuszos olvasók részére

Ha kíváncsi arra, hogy hogyan tudja megnézni, hogy a kívánt dokumentum elérhető-e a könyvtárbuszokon vagy a Tudásközpont állományában, akkor kövesse a felsorolt pontokat.

1.  A bkszr.csgyk.hu weboldalon, jobb oldalon kattintson a Nagyító ikonra vagy kattintson ide.

2. Egy keresést többféle módon is elindíthat.

  • A lelőhely kiválasztása nélkül:

Akkor célszerű így keresni, ha arra kíváncsi, hogy elérhető-e egyáltalán a könyv bármelyik könyvtári egységben. Alapértelmezetten a bármi beállításra van állítva a Lelőhely, egyszerű kereséskor ez javasolt.

  • A lelőhely kiválasztásával:

 A Lelőhely menüpont legördülő menüjéből válassza ki a kívánt lelőhelyet (Pl. Könyvtárbusz 1.) Ekkor csak az egyes buszon található könyvek között kereshet.
Kereshet még a BKSZR Raktárban kifejezetten, illetve a Tudásközpont teljes állományában is. (A BKSZR Raktár egy elkülönített állományrész, ahonnan bárki kölcsönözhet, itt találhatóak a megyében már (több helyen) megfordult, még érdeklődésre számot tartó könyvek.)

3. Írja be a kívánt dokumentum szerzőjét vagy címét és kattintson a Keres gombra. A bal alsó sarokban lehetőség van bepipálni, hogy csak a kölcsönözhető dokumentumokat kínálja fel a kereső!

 

4. Ha a találati eredmények között megtalálta azt, amit beírt, akkor kattintson a Részletekre.

5. A Részletekre kattintva kiderül, hogy hol található meg a könyv (Lelőhely), mi a jelzete (pl. T 92, vagy 641 S 15), illetve, hogy kölcsönözhető-e? (Státusz)

  • Ha a keresett dokumentum lelőhelye Könyvtárbusz 1. vagy Könyvtárbusz 2. és a státusza: Kölcsönözhető, akkor a következő szolgáltatási alkalommal ki tudja kölcsönözni. Ha szeretné bebiztosítani, hogy addigra ne kölcsönözze ki más, akkor írjon egy e-mailt a konyvtarbusz[kukac]csgyk.hu vagy a konyvtarbusz2[kukac]csgyk.hu címre és félretesszük Önnek!

  • Ha a keresett dokumentum lelőhelye BKSZR Raktár, Tudásközpont 1./2./3./4. emelet vagy Tudásközpont Raktár és a státusza Kölcsönözhető, akkor írjon a megadott elérhetőségünkre és félrerakjuk és a legközelebbi szolgáltatáskor kiszállítjuk Önnek!

Legkönnyebben a fenti esetekben tudjuk hamar teljesíteni a kérést. Ha a lelőhelynél egyéb megnevezéseket lát (pl. BKSZR Siklósi ET, Apáczai Csere János Fiókkönyvtár, Király u. KSZR raktár, Könyvtárpont, stb), akkor írjon e-mail címünkre és a részleteket megbeszéljük.

Ha a státusznál egy lejárati dátumot lát, az azt jelenti, hogy kölcsönzés alatt van a dokumentum, ebben az esetben forduljon hozzánk és előjegyezzük Önnek! Ha a státusznál a Letétben felirat jelenik meg, az azt jelenti, hogy valamelyik Baranya megyei településen található, van mód a bekérésre, keressen bennünket e-mailben.

Ha a státusznál Könyvtárbuszon feliratot lát, az azt jelenti, hogy a Tudásközpont állományából tettük félre a dokumentumot az olvasónak, aki még nem vitte el. Amint kikölcsönzi a dokumentumot, a lejárati dátum fog megjelenni a katalógusban.

Keresési tippek

  • Ha nem találja a könyvet, amit keres, akkor próbáljon csak a szerzőre vagy csak a címre keresni, előfordulhat, hogy rosszul írta be a szerző nevét vagy a könyv címét!
  • Ha nem emlékszik a pontos címre, használja a százalék jelet (%), ún. csonkolásra. Ha csak az maradt meg, hogy a címben szerepel a nyakék szó, akkor a Cím mezőbe írja be, hogy %nyakék%. Ebben az esetben az összes címet ki fogja dobni a kereső, aminek a címében a nyakék szó található!
  • Ha csak CD-t, DVD-t keresne, akkor a Típusnál állítsa be a film (DVD; videokazetta; dia) opciót!

Valahol elakadtam, nem működnek a fent leírtak, mit tegyek?

Lépjen velünk kapcsolatba a konyvtarbusz[kukac]csgyk.hu elérhetőségen.

 

 

Szolgáltató helyek olvasói részére

A település könyvtárának állományában a legkönnyebben úgy kereshet, ha kiválasztja a könyvtárat (pl. itt: bkszr.csgyk.hu/szolgaltato-helyek) és az oldal aljára görget.

A Keresés a könyvtár katalógusában felirat alatti részen lehetőség van szerző, cím, tárgyszó és egyéb kiadási adatok alapján keresni. A legördülő menüből kiválasztott mező szerint keresi majd a begépelt szöveget az oldal, és új ablakban megjelenik a katalógus a találatokkal.

Amennyiben nincs találat, az Összetett keresés menüpontra kattintva, a bal felső sarokban kiválasztva a települést, ismét próbálkozhatunk, akár több szempont szerint is.

Ha a találati eredmények között megtalálta azt, amit beírt, akkor kattintson a Részletekre. Részletekre kattintva kiderül, hogy hol található meg a könyv (Lelőhely), és mi a jelzete (pl. T 92, vagy 641 S 15).

Keresési tippek

  • Ha nem találja a könyvet, amit keres, akkor próbáljon csak a szerzőre vagy csak a címre keresni, előfordulhat, hogy rosszul írta be a szerző nevét vagy a könyv címét!
  • Ha nem emlékszik a pontos címre, használja a százalék jelet (%), ún. csonkolásra. Ha csak az maradt meg, hogy a címben szerepel a nyakék szó, akkor a Cím mezőbe írja be, hogy %nyakék%. Ebben az esetben az összes címet ki fogja dobni a kereső, aminek a címében a nyakék szó található!
  • Ha csak CD-t, DVD-t keresne, akkor a Típusnál állítsa be a film (DVD; videokazetta; dia) opciót!