2022.10.21. - 18:00

Hamvas és Weöres

Weiner Sennyey Tibor két könyvének bemutatója Pécsen

A szerzővel Szűcs Andrea, a Méhészet folyóirat szerkesztője beszélget.

Időpont: 2022 október 21. (péntek) 18:00 óra
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.)

A rendezvény a Pécsi Kulturális Központ és a Csorba Győző Könyvtár Minerva Fiókkönyvtára közös szervezésében valósul meg.

Weiner Sennyey Tibor: Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve (Magyar PEN Club, Budapest, 2022)

Ki volt valójában Hamvas Béla? Mit gondolt életről és irodalomról? Mi volt a véleménye a politikáról? Milyen volt kapcsolata a nőkkel, a kortársaival, a zsidósággal? Milyen volt a barátsága Weöres Sándorral és Szepes Máriával? Milyen vitája volt Lukács Györggyel? Miről szóltak a legfontosabb művei, és milyen művei vesztek el? Hamvas Béla életéről és életművéről az elmúlt években számos előadást tartott és esszét írt Weiner Sennyey Tibor. Ebben a könyvben összegyűjtöttük ezen esszék és előadások javát, amelynek most harmadik, bővített kiadását tartja kezében az olvasó. A harmadik kiadás hat új esszével bővült, amelyek Hamvas és Várkonyi Nándor barátságáról, Hamvas utolsó művéről a Scientia Aeternáról, a Hamvas-kultuszról, Szőcs Géza Weöresről és Hamvasról szóló gondolatairól, arról a bizonyos „méhesről” és végül a világválságról és annak lehetséges megoldásáról szólnak.

Weiner Sennyey Tibor: Weöres Sándor kozmikus költészete és titkos világai (Areión, Szeged, 2022)

Weiner Sennyey Tibor legújabb esszékötete közvetlen folytatása a ‘Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve ‘ című legutóbbi könyvének, de ez a kötet Weöres Sándor költészetét és életét helyezi a vizsgálódásának tárgyának középpontjában, különös tekintettel a 2017-ben kiadott ‘Elhagyott versek’, más, kevésbé ismert művek és életrajzi események tükrében. A kötet első és nyitó írása, a ‘Kozmikus költészet’ a 2019-ben Kínában megjelent Weöres Sándor ‘Teljesség felé’ kiadás utószavának íródott. Az esszék különböző előadások során, 2020 nyarán hangzottak el, némelyik folyóiratban megjelent, de jelenlegi formájukban, így egyben, csak ebben a kötetben válnak elérhetővé. Reményeink szerint az esszékötet nem csak a Weöres-filológiához tesz hozzá, hanem a szélesebb közönség számára is izgalmasan és élvezetesen hívja fel a figyelmet a közelmúlt nagy irodalmi alakjaira: Weöres Sándorra, Hamvas Bélára és Várkonyi Nándorra.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A részvétel ingyenes.