"Felkészülés az aktív időskorra" - életminőségjavító módszertani anyagok Alsómocsoládról

A "Felkészülés az aktív időskorra” című projekt keretében Alsómocsolád Önkormányzata és három partnere négy olyan tananyagot készített, melyek hasznos ismereteket nyújtanak a különböző korosztályoknak az aktív időskorra történő felkészüléshez és az időskor megéléséhez. Az elkészült tananyagok egyszerű nyelvezettel, a felnőtt tanulók igényeit, sajátosságait figyelembe véve készültek. Alkalmasak egyéni tanulásra, de közösségek is jól hasznosíthatják ezeket tudásgyarapításra, tapasztalat megosztásra vagy közös tevékenységekhez.

1. Nemcsak a 20 éveseké a Világháló! - Up to the net! The World Wide Web is not only for Youngsters!

Az Alsómocsoládon készült tananyag az időskori informatika tanulásról szól. Kitér az IT világ minden lényeges kérdésére, fő jellemzője a közérthető, egyszerű szöveg, a tanulást segítő sokféle, rajzos illusztráció és a kiemelt figyelem az időskori korosztály egyéni tanulási jellemzőire. Az anyag címe kitűnően kifejezi az idősek bevonásának szándékát. „Netre fel! Nemcsak a húszéveseké a világháló.”

2. SOS Demencia/ Együttműködés az Alzheimer és a demencia ellen - Cooperation against Alzheimer and Dementia

A második tananyag norvég példák alapján útmutatást ad és jó gyakorlatokat mutat be az időskori önkéntes tevékenységhez. A tananyag két összecsengő mondattal mutatja be az önkéntesség és idősek önkéntes munkájának fontosságát. „Önkéntes munka nélkül Norvégia leáll.”  „Szeniorok nélkül megáll az önkéntesség.”

3. Legyél aktív, legyél boldog! - Be Active and Be Happy!

A harmadik tananyag szlovén partnereink munkája, melyben az időskori egészséges életmód fenntartásáról, a hasznos szabadidős tevékenységek, különféle testgyakorlási formák bemutatásáról és az időskori táplálkozásról adnak hasznos tanácsokat. Többek között kitűnő szerzők hasznos gondolataival, jelmondataival ösztönzik az időseket, hogy másként gondolkodjanak korukról és lehetőségeikről. Ezek közül csak kettő:  „Ami számít, az nem életünk éveinek száma, hanem az élet az éveinkben. (Adlai E.Stevenson)”   „Hiszek a korban, barátom. Dolgozni és öregebbé válni, ez az, amit az élet elvár tőlünk. Hogy egy napon öreg vagy és még mindig nem értesz mindent, de elkezdesz, szeretsz, érzékelsz, összekapcsolódsz a távolival és a szavakkal ki nem fejezhetővel, egészen a csillagokig. (Rainer Maria Rilke)”    

4. Önkéntesség az idősödő nemzedék életminőségének javításáért - Voluntary Engagement for Senior’s Life Quality

A negyedik anyagban a demenciáról és annak leggyakoribb formájáról, az Alzheimer betegségről írnak a budapesti XV. kerület munkatársai. Az egyre szélesebb körben megjelenő, korunk súlyos fenyegetésének tekinthető, még gyógyíthatatlan betegségről, az azzal kapcsolatos tapasztalatokról és teendőkről adnak gyakorlatias tanácsokat a szerzők azoknak, akik családjukban vagy közösségükben valamilyen kapcsolatba kerülnek ezzel a betegséggel.  Pozitív szemléletüket, segítő szándékukat jól kifejezi az anyag címe „SOS Demencia. Együttműködés az Alzheimer és a Demencia ellen”, és egy Nietzsche idézet:  „A rossz emlékezőtehetség előnye az, hogy az ember ugyanazokat a jó dolgokat több ízben élvezi először.” (Friedrich Nietzsche)

 

További információ: https://alsomocsolad.hu