Egyetemi vizsgafilm készült a könyvtárbuszos szolgáltatásunkról

"Szociográfiai leírásként szerettük volna bemutatni a vidék és a könyvtárbusz kapcsolatát" - mondja Varga Mónika, aki a Metropolitan Egyetem televíziós műsorkészítő mesterszakán, a Csorba Győző Könyvtár könyvtárbuszán készült, Az irodalom útja című vizsgafilmjével diplomázott. Az alkotó a film elkészítésének hátteréről így beszélt az egyetem weboldalán elérhető interjúban:

„Régóta foglalkoztatott a vidék, valamint az elmaradott, hátrányos helyzetű falvak élete, és az ott élő közösségek. Több riportnak köszönhetően felfigyeltünk a pécsi Csorba Győző Könyvtárra, valamint annak egész Baranya megyére kiterjedő könyvtárbusz szolgáltatására, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket. A könyvtár két, erre a célra kialakított mozgó könyvtára ormánsági, valamint sárközi községekhez, zsákfalvakba viszi el a kultúrát és az irodalmat, ezzel kéthetente lehetőséget nyújtva az ott élők számára a kikapcsolódásra, internethasználatra, valamint könyvek kölcsönzésére. Ezen települések házaiban sokszor áram, vagy épp vezetékes víz sincs, így a busz az ormánsági területeken sokszor üresen áll, de egy-két állandó kölcsönző azért mindig akad. Azt tűztük ki célul, hogy a Baranya megyei Csorba Győző Könyvtár könyvtárbuszát kísérve 1-1 könyv és annak kölcsönzője útján keresztül megismerjünk embereket és sorsokat, valamint bemutassuk a faluközösséget és buszközösséget, illetve ennek a kettősségét alkotói provokációval megsegítve. Egyfajta szociográfiai leírásként szerettük volna bemutatni a vidék és a busz kapcsolatát, valamint a kölcsönzők életterében megismertetni a kultúrát, a kölcsönzők családját, életét, reményeit, siker-sikertelenségét és jövőképét.

Egy hetet töltöttünk a buszt kísérve ezekben a falvakban, a bázisunk pedig Hegyszentmártonon volt, onnan indultunk minden reggel útnak. A filmünkben 3 fő szál van, két fantasztikus, idős hölgy Cúnból, akik rendkívül nyitottan és meleg szívvel fogadtak minket az otthonukban, illetve avattak be minket életük apró részleteibe. Megismertünk egy házaspárt Zengővárkonyban, valamint egy idős urat Piskón. Mindhárom állomásunk résztvevői teljesen különböző karakterek és emberek, így nagyon sok élménnyel és történettel gazdagodtunk a hét során, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik, illetve a könyvtár munkatársainak is, hogy ilyen készségesek és segítőkészek voltak.”

A könyvtárbuszról készült vizsgafilm egyelőre még nem elérhető nyilvánosan, reményeink szerint hamarosan egy vágott veriziót kap intézményünk az alkotótól, amit közzé is teszünk majd.