Április 14. A könyvtárosok világnapja

A könyvtárosoknak is van humora, ezt bizonyítja az alábbi összefoglalás is. A szövegek mellett ajánljuk a linkek megtekintését is.

TRÉFÁS KÖNYVTÁROSOK 

"A közfelfogásban a könyvtáros meghatározatlan korú nő, szemüveget visel, szétszórt, állig begombolt hosszú ujjú blúzt visel, csendet szerető, és szenved az olvasóktól. A könyvtáros nem nevet. Meghatározott könyvtári por fedi. Sápadt, s ha megérintjük, eltűnik." (Shannon Kozlowski)

A "tipikus" könyvtárosnak nincs élete, természetesen nőnemű és csak a könyveknek él. Az egyébként elcsábíthatatlan zord könyvtároskisasszony szívéhez a könyvön és tudáson keresztül vezet az út. A hódítás folyamata jól nyomon követhető Darvasi László: Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt? című írásában:
https://konyvtaroskisasszony.blogspot.com/…/darvasi-laszlo-…

Az igazán elhivatott könyvtáros mindent megtesz, hogy a könyvtári könyvek ne sérüljenek, visszakerüljenek a könyvtárba és hogy ne álljanak érintetlenül a könyvek a könyvtárban, kölcsönözzék ki őket! Az East Lake Megyei Könyvtár alkalmazottai is így tettek, amikor próbálták megmenteni kedvenc könyveiket a selejtezéstől. Könyvtárukban általános szabály, hogy ha nem kölcsönzik a könyvet két évig, akkor automatikusan kikerül a rendszerből. Ezért a két könyvtáros álolvasókat kreált, "akik" rendszeresen "kikölcsönözték" a megmentendő könyveket:
https://fidelio.hu/…/olvasot-hamisitott-ket-konyvtaros-1127…

Mindent megtesznek a könyvtárosok azért, hogy az olvasót becsábítsák a könyvtárba. Vicces ruhákat viselnek, jelmezeket húznak (pl. halálnak öltözve szedik be a lejárt könyveket :-D), humoros piktogramokat, kiírásokat készítenek. A mókás könyvtárosok próbálkozásairól a képösszeállításon kívül a következő cikkben is jó példák akadnak:
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/15-zsenialis-bizonyit…/

No és milyen a jó olvasó?
Csöndes, tisztelettudó, érdeklődő, intelligens, művelt, nem csábítja el öncélúan a könyvtáros kisasszonyt és természetesen naponta 10 könyvet kölcsönöz. És nem rongálja a könyveket, mondom, nem rongálja!
Mr Been a könyvtárban:
https://www.youtube.com/watch?v=SpF5EZy9ZOY

Szereti a könyvtáros, ha olyan tájékoztató kérdést kap, amely lehetőséget biztosít a kreativitás és az intelligencia kibontakozására: "Tehát valami verses szakácskönyvet keres, lehetőleg középkori homoszexuális spanyol szerzőtől, de mindenképpen rézkarcos illusztrációkkal?" Ilyenkor dörzsöli a tenyerét, hogy igen, ez kihívás. Na de kérem, amikor csak annyit tudunk a könyvről, hogy "Hát, őőő, piros volt"?!

Még több információ arról, hogy a könyvtáros is ember:
https://konyvparfe.blog.hu/…/amit_nem_gondoltal_a_konyvtaro…
https://femina.hu/terasz/konyvtar-feliratok/

Számos vicc szól a könyvtárosokról, olvasókról, könyvekről, ezekből válogattam néhányat.

Bemegy a szőke nő a könyvtárba, és jó hangosan odaszól a könyvtárosnak:
- Kérek egy hamburgert és egy adag sült krumplit!
Mire a könyvtáros megbotránkozva:
- De hölgyem, ez egy könyvtár.
Erre a szőke:
- Jaj, bocsánat!
Majd suttogva:
- Kérek egy hamburgert és egy adag sült krumplit!

- Ki az abszolút jólnevelt bérgyilkos?
- Aki könyvtárban csak hangtompítós pisztollyal dolgozik.

A ritka könyvek gyűjtője összefut egy férfival, aki elmondja neki, hogy épp most dobott ki egy régi, szakadt Bibliát, ami ősidők óta ott porosodott a háza padlásán.
- Valami Guten ... vagy kicsoda nyomtatta ki.
- Csak nem Guttenberg? - kérdezi a könyvgyűjtő elképedve. - Hisz akkor maga a legritkább könyvek egyikét dobta a szemétbe! Egy Guttenberg bibliát a minap árvereztek el 8 millió dollárért!
- Na, hát az enyém egy centet sem ért volna - mondja nagy nyugodtan az ember. - Valami Luther Márton ugyanis összefirkálta az elejét.

Miért járjunk könyvtárba és olvassunk könyveket?
Mert a "kutyán kívül a könyv az ember legjobb barátja, a kutyán belül túl sötét van olvasni." Groucho Marx

A humor és a könyv a mai időkben nagy segítség lehet.
Vigyázzunk egymásra, maradjunk otthon és olvassunk sokat!