A 24.hu írt riportot könyvtárbuszos szolgáltatásunkról

A legutóbbi Magyar Hang-cikk után, most a 24.hu hírportál látogatott el hozzánk és közölt hosszabb riportot a könyvtárbuszos szolgáltatásunkról. Nagy József újságíró egy teljes napon át követte Csobán László kollégánkat és a buszos szolgáltatást. Az El Greco festménye kelt életre Baranyában – egy mobilkönyvtáros képében című riport egy kattintás után olvasható. 

Részlet a 24.hu cikkéből:

"Csobán Laci pedig Baranya megyei mobilkönyvtáros, vele s a történeteivel teszünk egy egész napos kört s szigetvári járásban és az Ormánságban.

Hogy mi az a mobilkönyvtár?

Két évtizede törvény írja elő, hogy Magyarországon minden településen kell működnie könyvtárnak. A legkisebb és legszegényebb falvakba – ahol még arra sincs se pénz, se ember, hogy hetente kinyissanak egy, a megye által feltöltött minikönyvtárat – mobilkönyvtár jár: kéthetente buszon, pontosabban spéci nyergesvontatón gördül be a betű a bukolikába, s másfél órán át várja az érdeklődőket.

Szerte az országban hat könyvtárbusz rója a vidéket, ebből kettő Baranyát, havonta tizennyolc napon, műszakonként átlagosan négy-négy, összesen hatvanhét falut érintve, évente húsz-húszezer kilométert futva. A mi túránk Pettenden nyit, aztán Szörény, majd Bürüs, végül Markóc következik."